Het brengt je dichter bij de realiteit dan de statistieken die je in de kranten leest.

Zij geven om een ander

Lions Leuven schonk ons een grote tent met houten vloer en verwarming om in tijden van Corona zoveel mogelijk dak- en thuisloze mensen te kunnen blijven ontmoeten.

Wat een hulpverlener hierover vertelde:

“Gisteren zat ik samen met Jeroen in ‘de tent’ een koffietje te drinken… We hadden het over hoe fijn het was dat we van de mensen van Lions Leuven zo’n warme betrokkenheid mochten voelen, en over wat zij eigenlijk al allemaal voor ons hebben gedaan… Zoals die tent, de wasmachines en droogkast waar onze cliënten hun was kunnen komen doen, het kookfornuis waardoor we wekelijks ons sociaal restaurant kunnen openhouden… Zonder die steun zouden we zoveel dingen niet meer kunnen bieden aan onze cliënten. Die solidariteit doet zo’n deugd.” 

Hulpverlener bij CAW Oost-Brabant

“Op school kregen wij de opdracht om tien uur vrijwilligerswerk te doen. Ik heb ervoor gekozen om een inzameling op te starten van essentiële winterkleding voor de dakloze mensen in Leuven. Ik vroeg aan vrienden, familie, buren kenissen om een klein bedrag te doneren waarmee ik kledij aankocht. Ze konden ook zelf tweedehands winterkleren doneren.

Ik kreeg heel wat schenkingen. Het deed me beseffen dat we het zelf echt heel goed hebben, en dat we nog veel kunnen delen met andere mensen die het minder goed hebben dan wij.

Bij mijn zoektocht naar een manier om de winterkleding te schenken kwam ik bij de winteropvang terecht. Ik hoop zo beetje te kunnen bijdragen aan een beter leven voor dakloze mensen.

Israe El Yattioui, 13 jaar, student Maatschappij en welzijn aan het Sint-Pieterscollege Leuven

“Hallo, wij zijn 3 leerlingen van het Paridaens Instituut. Wij zitten in het eerste middelbaar en kregen de opdracht om een solidaire actie uit te voeren. Onmiddellijk dachten wij aan jullie en omdat wij het zelf vaak kou hebben, willen wij graag bij de huizen langsgaan om jassen, mutsen, sjaals en handschoenen te verzamelen en die daarna bij jullie te brengen. Wij zouden ze graag aan dakloze mensen geven. Misschien weten jullie welke mensen dit nodig hebben.

Is dit een actie die jullie vooruit helpt? Ik denk dat warme kleren wel handig zijn? Als deze actie niet bruikbaar is zouden wij graag horen waar jullie (en mensen die het moeilijk hebben) nood aan hebben. Want dat is ons doel, mensen vooruit helpen.

Alvast zeer bedankt! We kijken er naar uit om jullie te helpen.”

Mailtje van Abel, Wout en Gerben

“Kinderen die samen met hun mama terechtkomen in het vrouwenopvangcentrum, ervaren dat vaak als heel schokkend. Weg nest, weg vriendjes, weg alles… Om hen de kans te bieden zich sneller thuis te voelen in het vrouwenopvangcentrum, wilden we onze tuin kindvriendelijker maken. Een plek waar ze samen met hun mama en andere kinderen kunnen buiten spelen. Klimmen, rennen, ravotten. Genieten van de zon, de wind en ja ook de regen. Zodat ze even kunnen vergeten hoe moeilijk hun kleine leven op dat moment is en hun veerkracht kunnen terugvinden.

Dat hebben we deze lente kunnen realiseren dank zij de financiële steun van de dames van Inner Wheel Diest. En van Arktos Diest die samen met hun jongeren het buitenkeukentje in mekaar hebben getimmerd. Dank daarvoor.”

CAW Oost-Brabant, regiocoördinator Diest

“Bij Bel&Bo vinden we het belangrijk om ons te engageren voor projecten die streven een betere wereld voor de meet kwetsbaren onder ons. Daarom steunen we elk jaar enkele goede doelen.

Dit kunnen we maar dankzij de inzet van onze klanten. Dit jaar kochten zij massaal mondmaskers in onze bel&bo-winkels. Zo konden we bijdragen aan enkele mooie projecten waaronder het veerkrachtproject voor gezinnen in armoede van CAW Oost Brabant.

We zijn oprecht blij dat we dit samen hebben kunnen verwezenlijken. ”

Bel&Bo

Onlangs mochten we meegenieten van een benefietconcert ten voordele van onze projecten tegen familiaal geweld. Het concert werd ons aangeboden door José Núñez Ares in het kader van de Pulcheria-concerten georganiseerd door muzikanten verbonden aan het Hollands College.  

“Moeten vluchten voor geweld is verschrikkelijk, als ik mijn muziek kan inzetten om dit te stoppen dan doe ik dat graag’. Ik wil in mijn concert tonen hoe verschillende stijlen muziek in conversatie kunnen gaan met elkaar. Zo moet dat ook kunnen tussen mensen.”

José

“Samen met een aantal andere onderneemsters, wilden we graag iets doen voor moeders die het moeilijk hebben in onze samenleving. Moederdag was een mooie gelegenheid daarvoor. En zo kwam ik terecht bij het CAW.

Samen met andere zaakvoerders organiseerden we een solidaire verkoop van moederdagcadeaus in onze winkels, met de opbrengst daarvan konden we verwenpakketjes schenken aan de vrouwen in het vluchthuis en het vrouwenopvangcentrum.

Ik ben absoluut dankbaar dat er zovele mensen – ook voor mij vaak onbekend – belangeloos hieraan meewerkten. Mensen die geen grote overtuigende woorden nodig hadden om zich hiervoor te engageren. Mensen die oprecht blij waren zo’n pakket te kunnen kopen en  daardoor deze voor hen onbekende vrouwen in het vluchthuis te kunnen helpen.

Het doet me beseffen dat die vele vrouwen zoals Rose,  voor velen rondom ons wél een gezicht en een stem hebben, al zien en horen we hen misschien niet rechtstreeks.
We weten dat ze er zijn. Onze ogen en oren sluiten hiervoor  zou ons allemaal een beetje minder mooi en minder menselijk maken, denk ik.

Dat dat besef bij velen leefde, was echt hartverwarmend.”

Kristien, zaakvoerder Tulips & Cake

“Ik steun jullie werk graag omdat ik vind dat het CAW zinvol werk doet in de directe omgeving en ik dat van op de eerste rij heb mogen zien.”
Anoniem

In het ‘Serve a Life – team’ van City Life Church Leuven ( vroeger Alive Kerk) geloven wij dat elk mens telt en uniek is. Dat brengen we dan ook graag in de praktijk.

Onlangs konden we een mooie gift doen van ingezamelde winterkleren, schoenen, slaapzakken en toiletspullen aan de Winteropvang voor dak- en thuisloze mensen.

We verzorgen ook de kerstpakketten voor de vrouwen en kinderen in het Vluchthuis en de Vrouwenopvang en binnenkort koken we het kerstdiner voor de bezoekers van het inloopcentrum De Meander.

En dat doen we met plezier. We kijken er naar uit om samen het verschil te maken voor anderen!

Cindy, Marriedith, Desiré , Mindy en Aske

“Corona was niet alleen kommer en kwel. Want jawel er gebeurden ook zoveel mooie dingen.

Zo begonnen Katleen en Ria, twee fantastische vrouwen van het Leuvense Femma-naaiatelier, voor ons volle bak mondmaskers te naaien. Ook de Sint-Fransiscusparochie in Kessel-Lo zette een naaiactie op. Omdat er toen nog geen maskers beschikbaar waren via de overheid waren deze warme, solidaire acties voor ons zo belangrijk. We hadden die maskers immers hard nodig in onze opvangcentra voor dak- en thuisloze mensen, in onze vluchthuizen, ons jongerenopvangcentrum en crisisopvang. Maar het was meer dan dat. Het gaf ons hoop.  

Acties als deze gaan we nooit vergeten.”

Greet, CAW Oost-Brabant

“Dag meneer Vanderleyden,

Via een collega van u heb ik uw mailadres gekregen om te vragen naar de richtlijnen voor het brengen van cake voor de dagopvang van de daklozen in Leuven. Mijn zoontje van 10 heeft gisteren twee grote cakes voor hen gebakken en wil deze heel graag komen afgeven (nu ze lekker vers zijn), maar we weten niet goed waar en hoe. Kan u ons dat mailen of telefonisch doorgeven?”

Ilse, mama van Kobe.

“Een ketting is maar zo sterk als haar zwakste schakel.” Deze uitdrukking kennen we allemaal. Zou het kunnen dat sommigen onder ons door gezondheidsproblemen, werkloosheid, relatieproblemen, enz. ooit zelf een zwakke schakel waren in één van de kettingen die onze samenleving rijk is?

Geen probleem! Want door onze eigen veerkracht en de hulp van familie / vrienden of door de juiste medische behandeling, geraakten we er opnieuw bovenop.

Helaas lukt dit niet voor iedereen. En voor je het goed beseft, kleuren eenzaamheid en dakloosheid je heden en je toekomst.

De vraag van het CAW om te koken voor de mensen die gebruik maken van de daklozenopvang , kon niet onbeantwoord blijven. Als geloofsgemeenschap Sint Franciscus te Heverlee, zochten wij samenwerking met mensen van goede wil.

Door dit samengedragen engagement wordt een nieuw verhaal geschreven. Gedurende 3 weken wordt er elke dag thuis met liefde een lekkere maaltijd gekookt en geschonken aan 14 personen die dakloos zijn.

Hopelijk wordt deze “kook-liefde “ervaren als een warm dekentje dat heel voorzichtig en anoniem gewikkeld wordt rond mensen die deze dagen kunnen/ mogen aanschuiven aan de tafel waar elke mens de moeite waard is, wie hij/ zij ook moge zijn.

Met heel veel dank voor deze mooie samenwerking!

Geloofsgemeenschap St Franciscus Heverlee

“Je suis heureux

 

Ni hier.. ni demain.. mais maintenant

Ça c’est bien important

 

Un sentiment si merveilleux..si miraculeux fort

Je le garde comme un trésor

 

Il me donne la force de continuer la vie

Les problèmes, tant pis..

 

Pas de soucis quand-même

…c’est la vie que j’aime”

Bezoeker winteropvang

“Ik ben een alleenstaande mama, ik heb zelf zwarte sneeuw gezien, maar het gaat nu beter met me. Ik zet elk jaar een actie op voor een goed doel. Dit jaar zag ik een thuisloze in de regen slapen op een bankje op het plein. Ik heb hem verteld van jullie winteropvang. Ik zamel nu dekens, winterjassen, truien en sjaals in voor de winteropvang. Zo schenk ik de mensen daar op mijn manier wat warmte.”
Anoniem

“Ik kijk graag naar leuke filmpjes op de computer omdat ik dan niet meer zoveel pieker over alles, het ontspant me en ik moet er ook vaak om lachen.”
Dat zegt Davy, 9 jaar, hij zit in het vluchthuis met z’n zusje en z’n mama. Hij voelt zich soms alleen, soms opgefokt en vooral heel erg verward door dat verplicht binnenblijven. Geen vertrouwd plekje hebben waar je je even kan terugtrekken, vindt hij heel moeilijk, daarom kijkt hij graag naar filmpjes op de computers of speelt hij spelletjes waardoor hij ‘in z’n hoofd’ wat kan ontsnappen aan de werkelijkheid die hij niet zo leuk vindt.

In de verschillende opvangcentra van de CAW’s verblijven heel wat gezinnen, omdat ze door allerlei omstandigheden geen dak meer boven hun hoofd hadden, soms omdat er sprake was van geweld thuis. Jaarlijks verblijven zo meer dan 1000 kinderen en jongeren in een opvanghuis van het CAW.

Door de coronamaatregelen was het voor deze kinderen vaak nog moeilijker om zich fijn bezig te houden. Spelen en eten mocht er immers niet meer in groep, wat de mogelijkheden en ruimte om kind te zijn erg beperkte. Een opname in een opvangcentrum is sowieso een verwarrende en moeilijke tijd voor een kind. En nu kwam die coronastress er ook nog bij.
CAW Oost-Brabant heeft voor kinderen in kwetsbare situaties een apart hulpaanbod ontwikkeld. In dat kader wilden ze ook specifiek voor deze doelgroep iets extra doen. Ze wilden hen een uitlaatklep bieden, wat plezier en ontspanning.

Ik ging dus heel graag in op hun vraag of ik voor die kinderen wat filmpjes kon maken met leuke dingen die ze konden doen, toffe opdrachten of fijne vertelsels. Heel speciaal voor hen. Om even van de wereld te kunnen ontsnappen. Ik wilde deze kinderen – en bij uitbreiding alle kinderen die binnen het CAW begeleid worden – een hart onder de riem steken. Zij groeien immers op in uitdagende leefomstandigheden en ik was blij hen op mijn manier een extra steuntje in de rug te kunnen geven.

Gloria Monserez, actrice, zangeres en ook televisiepresentatrice

“Ik deed in het Leuvense inloopcentrum, de Meander, al creatief werk tijdens de zondagsopening in de winter. Toen de dagopvang voor dakloze mensen in Leuven opende was ik meteen enthousiast om ook daar te gaan helpen. Ik wil iets kunnen betekenen voor de mensen.

In De Meander bedacht ik altijd op voorhand activiteiten en dan werkten we 2 à 3 uur aan een project. Van het versieren van een tas, tot een vogelhuisje, of samen kerstversiering maken.

Sommigen waren in het begin heel terughoudend. Ze kwamen dan even bij me zitten terwijl ik bezig was en wilden gewoon wat praten. ‘ik ben niet creatief’, zegden ze dan, maar enkele dagen later zie je ze toch iets heel mooi maken.

Het heeft tijd nodig voor je hun vertrouwen wint. Omdat ze zich vaak in de steek gelaten voelen door het systeem, komt dat niet gemakkelijk. Dus zette ik met buiten bij hen, maakte een praatje, vertelde over mezelf, zodat ze ook weten wie ik ben. Ik nodigde hen uit om eens te komen kijken, of om het samen te doen. En dat werkte vaak wel, door het samen te doen, durfden ze wel een stap te nemen.

Ik stelde mezelf wel de vraag: wat is vrijetijdsbesteding voor iemand die dak- of thuisloos is? Want heb je dat niet pas als je primaire behoeften, zoals eten en onderdak, ingevuld zijn?

Maar ik besef door dit te doen dat het zo belangrijk om van vrije tijd te kunnen genieten als mens.

Een moment van ontspanning, even niets hoeven, creatieve vrijheid ervaren, niets opgelegd worden, maar vrij zijn. Zo haal je de mensen weg uit de dagelijkse sleur, hoeven ze even niet na te denken over hun problemen. Kunnen ze gewoon zijn en plezier hebben.

Ik vond het zo fijn hen dat te kunnen bieden. Door dit soort werk kan je een schakel zijn naar andere hulpverleners, omdat het soms zaken losmaakt, die in de ‘normale’ hulpverlening niet naar boven komen. Maar ook een schakel naar de stad en de samenleving. Doordat ze bepaalde talenten kunnen ontdekken waarvan ze misschien zelf niet wisten dat ze die hadden.

Nienke, vrijwilliger