Mens zijn onder de mensen (gerealiseerd project)

Amper drie maanden na onze oproep kregen we – net voor Kerstmis – een telefoontje van Lions Leuven: we willen jullie graag de wasmachines en droogkasten schenken. !!! . We hadden ons geen mooier kerstcadeau kunnen dromen.

Daarnaast hebben we ook van heel wat mensen schenkingen mogen ontvangen voor dit bijzonder mooie project. Wasproducten zijn duur en ook hiervoor kunnen deze steun goed gebruiken.

Een begeleidend berichtje van een van hen: Het is een misverstand te denken dat daklozen niet graag netjes en proper zijn. Ik ben vrijwilliger in de Daklozenopvang in Leuven, en zie hoe graag (en hoe vaak :-)) ze douchen. Ik ben niet zo fan van maandelijkse stortingen, en stort liever een groter bedrag. In december kies ik dan een aantal projecten uit. Dit jaar gaat mijn steun naar dit project ‘dichtbij’. En mijn bewondering gaat naar allen bij het CAW die zich inzetten voor kansarmoede.

Bijdragen aan een waardig en waardevol leven

“De stoelen in het washok van ons inloopcentrum zijn altijd bezet. De mensen blijven hier graag wat rondhangen…Wat hier verteld wordt? … ‘Hoe is ’t? Al efkens niet meer gezien? Is er al nieuws over…? “. Soms krijg je gulle, soms stugge antwoorden. Maar ook als het stil is, zijn we hier samen met mekaar.” — verhalen uit een inloopcentrum

Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor je alles verliest. Je werk, je huis, je partner, je kinderen… Perioden waarin je nergens naartoe kan, maar wel nood hebt aan een plek om tot rust te komen, waar je even gewoon jezelf kan zijn, waar het warm is, gezellig, waar er andere mensen zijn met wie je een babbel kan doen als je daar zin in hebt, waar je een tas koffie kan krijgen of een boterham.

Een inloopcentrum is zo’n ontmoetingsplek. Er is er een in Leuven, in Diest en in Tienen.

Voor veel dak- en thuislozen is het vinden van zo’n plek heel belangrijk. Soms bestaat een dag gewoon uit overleven, uit zoeken naar een plek om warm te krijgen, naar een maaltijd, een slaapplaats. Die zoektocht is vaak de eerste prioriteit en dat gaat snel ten koste van eigen gezondheid en zorg. En toch is ook dat welzijn.

Zelfzorg

Die zelfzorg is een belangrijke focus in onze basiswerking. In de Meander, ons Leuvens inloopcentrum, hadden we daarom dringend nood aan nieuwe was- en droogmachines.

Want onze machines draaien bijna constant: tijdens dagelijkse ontmoetingsmomenten zijn de machines altijd in gebruik. Maar ook daarbuiten, om de handdoeken van de vele ‘douchers’ te wassen, de schorten en keukenhanddoeken van het sociaal restaurant, de voetbaluitrusting van ons homeless-voetbalteam,..

De droom

2 nieuwe wasmachines en droogkasten: ondertussen staan ze al te blinken in onze wasruimte. Maar ze staan er niet ‘zomaar’, ze staan er omdat mensen die ons hebben geschonken, omdat ze geloven dat dak- en thuisloze mensen recht hebben op een waardig en waardevol leven. Omdat ze hen op deze manier nieuwe kansen geven. Kansen die onze bezoekers erg waarderen, kansen die er mee voor zorgen zij zich weer gewoon mens kunnen voelen en zich kunnen ontplooien in onze maatschappij.

Dankjewel! In naam van al onze bezoekers!!!