“Dag meneer van de dakloze mensen,
Ik heb gisteren met mijn mama twee grote cakes voor de dakloze mensen gebakken en wil die heel graag komen afgeven, ze zijn echt lekker. Maar we weten niet goed waar en hoe. Kan je ons dat mailen of kan je mijn mama eens bellen?”, Jonas

Dit is een van de vele mooie berichten die we kregen het voorbije jaar. Van mensen die wilden helpen om dit moeilijke jaar te overbruggen. In alle betekenissen van het woord.

Want het was een moeilijk jaar…

Je hoort en leest dagelijks over hen. Je ziet ze overal rond je: mensen die het nu extra moeilijk hebben om deze coronacrisis door te komen. Zowel fysiek als emotioneel, in hun relatie met hun partner, hun gezin, hun woonst, op het werk of op school, …

CAW Oost-Brabant is er steeds voor hen gebleven. Anders, maar wel steeds nabij.

Samenbleven we zoeken naar manieren om te helpen, te zoeken naar een uitweg, steun te blijven bieden, advies, begeleiding of opvang.

Ons credo dat iedereen recht heeft op een waardig, gelukkig en kwaliteitsvol leven heeft nooit luider geklonken.

Maar de nood was groot. Want bij CAW Oost-Brabant betekent hulp, zorg op maat. Omdat elke mens uniek is. En om dat te kunnen blijven waarmaken hadden we jullie steun nodig.

Maar het was ook een prachtig jaar…

Want u was met zoveel… u die ons geholpen hebt door uw handen uit de mouwen te steken, door ons financieel te steunen, door ons gerief te schenken, wat u kon missen en wat wij nodig hadden, …u was er, samen met ons, om mee in de bres te springen voor die mensen die – zeker nu – het meest kwetsbaar zijn in onze maatschappij.

Want samen boden we warme plekken, onderdak ook, gingen we op zoek naar vrienden, een huis, werk, opleiding, naar kledij en huisraad, naar geluk. We gaven informatie en advies, we bemiddelden, we ondersteunden zo kort als het kon en zo lang als nodig.

Samen zetten we de deur open voor iedereen die op zoek is naar een plek in de samenleving om zich goed te voelen, thuis te komen, geborgen te zijn.

Dankuwel dat u gaf om elkaar

Dankuwel aan al onze trouwe gevers voor uw schenkingen op onze giftenrekening, ook en vooral uw extra giften in ons coronafonds. Zo spaarden we 40.000 euro bij elkaar. We hebben alles tot de laatste cent besteed aan de extra noden die er waren!

Dankuwel aan alle lieve mensen voor uw huisraad, kleren, speelgoed, verzorgingsproducten, en allerhande winterspullen.

Dankuwel om massaal te reageren op onze oproep om mondmaskers te naaien, we hadden ze nodig en uw hulp was hartverwarmend!

Dankuwel Lions Leuven voor uw blijvende betrokkenheid, uw solidariteit met de dak- en thuisloze mensen uit onze regio. De laptops die u schonk zodat we samen met hen op zoek konden gaan naar een woonst, de plexischermen die ons hierbij de nodige veiligheid boden, de aankoop en de inrichting van de tenten waardoor we meer bezoekers konden ontvangen, uw bezorgdheid zowel voor de hulpverleners als voor de cliënten.

Dankuwel, Woody Group en Zeeman, en de honderden mensen die ons belden, voor uw schenking van warme sokken en ondergoed voor onze dak- en thuislozenopvang.

Dankuwel Hema voor de lekkere paaseieren.

Dankuwel Zonta Leuven en Bringme voor de laptops voor de gezinnen en jongeren in onze opvanghuizen

Dankuwel Kristien van Tulips&cake voor die prachtige moederdaggeschenken.

Dankuwel Lionessen Aarschot voor de sinterklaasverrassingen voor de kinderen in onze residenties.

Dankuwel Inner Wheel, Ladies Circle Diest en Caritas Scherpenheuvel voor uw financiële en materiele ondersteuning van onze Vrouwenopvang.

Dankuwel Bel&Bo voor uw financiële steun en voor de schenking van warme kleren voor de winteropvang

Dankuwel Alivekerk voor uw financiële steun en de gulle kerstpakketten voor de kinderen en de mama’s in het vluchthuis en Vrouwenopvang

Dankuwel BAF en de vele Leuvense apothekers voor uw inzameling van hygiëneproducten voor onze daklozenopvang

Dankuwel Ilse van Lingerie INSIDE OUT voor de mooie lingerie, en dankuwel aan u allen voor uw kleren en allerlei nuttig gerief dat u ons schonk voor onze tweedehandswinkel De Kapstok.

Dankuwel Sint-Franciscus parochie voor uw financiële steun, voor het naaien van zoveel mondmaskers, en jullie prachtige initiatief om samen met een aantal gezinnen uit jullie gemeenschap gedurende meer dan drie weken elke dag te koken voor de 14 dakloze mensen in onze winteropvang.

Dankuwel ikea voor uw schenking van zoveel materiaal voor alle CAW-vestigingen in Vlaanderen.

Dankuwel Femma en u allen die voor ons honderden mondmaskers hebben genaaid

Dankuwel voor al het lekkers dat u bracht naar de dagopvang voor dak- en thuisloze mensen.

Dankuwel, Gloria en Manoe Frateur, voor jullie spelletjes, tips en verhalen van hoop en vriendschap zodat kinderen toch nog kind konden zijn in de moeilijke lockdown-periode.

Dankuwel OHL, voor jullie mooie actie bij jullie abonnees en ticketkopers die ervoor opteerden hun compensatie voor het niet bijwonen van de terugwedstrijd van de dubbele promotiefinale te schenken aan het goede doel, waaronder ok het CAW.

Dankuwel Sint-Albertuscollege Haasrode voor jullie inzameling van allerlei verzorgingsproducten en lekkers. Dankuwel ook voor de mooie solidaire kerstboodschappen die jullie samen met de ouders, leerlingen en leerkrachten schreven voor alle bezoekers van ons inloopcentrum.

Dankuwel aan de vele vrijwilligers die mee de dagopvang voor dak- en thuisloze mensen hebben gerealiseerd, zonder jullie inzet was dit niet gelukt. Dankuwel caritas Vlaanderen en de vele basiswerkingen in Leuven voor de logistieke ondersteuning hierbij.

En heel speciaal van Jérome voor Jonas: dankjewel voor je cake. Hij smaakte naar vroeger, en hij was bijzonder lekker.

 

U was met zoveel…
En dat is prachtig.
Laat ons dit vooral vasthouden, en nooit vergeten, dat geven om elkaar goed doet!

U leest hier het relaas van een bijzonder jaar geven om een ander.

Een jaar waarin we extra projecten opzetten om aan de toenemende nood van kwetsbare mensen te kunnen tegemoetkomen.

Wil u meer weten over wat CAW Oost-Brabant in 2020 realiseerde?

Lees dan ons uitgebreide jaarverslag op www.caw.be/wateenjaar.

U krijgt er van ons verhalen van hulpverleners over hoe zij het voorbije jaar hebben beleefd.

U krijgt een greep uit de vele dingen waar we trots op zijn. Acties, realisaties, samenwerkingen die illustreren hoe hard we gewerkt hebben, ondanks of soms ook dankzij corona.

En u krijgt van ons straffe cijfers.

Zo willen we u laten meekijken achter de schermen, naar wat het echt betekende om in een jaar als dit te blijven doen waar we in geloven.

Werken aan een warme solidaire samenleving waar het waardig leven is voor iedereen.

Blijf op de hoogte

In CAW Oost-Brabant werken we elke dag aan een samenleving waarin iedereen zijn plek kan en mag vinden. We willen u daar graag over vertellen en bij betrekken.