Een avond zoals hij is in de winteropvang…dankzij het Sint-Franciscus kookteam

 

Karen vertelt:

“De sfeer in huis was geweldig! Tijdens aanmelding was er eerst rust die naarmate mensen binnen druppelden overging naar een gezellige drukte. Het aanmeldingshalfuurtje vloog voorbij.

We waren niet volzet dus collega Astrid keek nog eens op straat of er niemand aankwam. We konden beginnen aan de warme maaltijden die we kregen van de parochie. Vandaag was het parelhoen met worteltjes en puree.

Bij mijn eerste rondje waren niet zoveel mensen enthousiast, maar eens etenstijd naderde ging ik nog eens vol overtuigingsenergie bij iedereen de heerlijke maaltijd voorstellen. Steven vroeg speels of hij ook bediend kon worden vandaag. Ik was niet in mijn bedien-bui dus benoemde op dezelfde speelse manier heel zakelijk dat meneer kan gebruik maken van onze self-service faciliteiten. Steven moest lachen.

Terwijl was Astrid de maaltijden aan het opwarmen en iedereen aan het bedienen ‘Alstublieft meneer Jansens’ en ze zette de maaltijd voor hem op de tafel met een diepe buiging. Er was een vrolijke verwarring tussen mijn bui en die van Astrid en er werd daardoor best wat afgelachen. Iedereen zat voor een moment gezellig en coronaproof verspreid aan de tafels.

De maaltijden smaakten enorm. We hadden het geluk dat er onderbezetting was, waardoor we nog twee porties konden verdelen onder de anderen. Het feit dat het ‘parelhoen’ was, zorgde ook voor wat hilariteit, mensen werden verkeerd begrepen, er volgden woordspelingen en we kenden de vertaling niet in het frans of engels ‘something like a turkey or a chicken with spots, i think?’.

Tatiana moest lachen maar sloeg het aanbod af. Aan Ali vroeg ik lachend ‘do you want to eat a bird?’, dat was alleszins goed voor hem. Toen Jean na lange afwezigheid terug voor de deur stond, kon ik hem onthalen met ‘onze verloren zoon is terug, en we hebben parelhoen voor hem!’. Gelukkig kon hij ook lachen met dat willekeurige onthaal en sprong Michael direct bij om Jean te vertellen over de heerlijke maaltijd die hem te wachten stond. Zijn portie ging alleszins vlot binnen.

Alle potjes leeg, veel verbinding onder de gasten, veel dankbaarheid naar de parochie en uiteraard allemaal uitkijkend naar de maaltijd van morgen ;). Om 22u nam iemand me nog even apart in de keuken om stilletjes te vragen: ‘seg euh, is er zo nog een portie van die parelhoen over? Die was kei lekker’… Ik kon dus met een zalig gevoel naar huis toe!”

De Sint-Franciscus parochie uit Heverlee-Leuven kookt met enkele mensen voor het tweede jaar op rij elk weekend voor de mensen in de winteropvang. Een engagement dat ontzettend gewaardeerd wordt, omwille van hun engagement, de tijd die zij hierin steken, maar ook omwille van het lekkers dat ze brengen….

Blijf op de hoogte

In CAW Oost-Brabant werken we elke dag aan een samenleving waarin iedereen zijn plek kan en mag vinden. We willen u daar graag over vertellen en bij betrekken.

Meer weten?

Wil u meewerken aan een project? Ons materiaal of kennis schenken? Wil u een actie opzetten? 
Of hebt u vragen over het fondsenwervingsprogramma van CAW Oost-Brabant?

Greet Monstrey helpt u graag verder.

greet.monstrey@cawoostbrabant.be
0494 58 93 68