En plots was er die tweede lockdown…of toch zo goed als… Veel perspectief naar het lossen van preventieve coronamaatregelen was er niet echt. Toch niet op lange termijn. Dus moesten we snel handelen en afdoende beslissingen nemen om voldoende voorbereid de komende periode in te gaan. Alles werd gewikt en gewogen om tot de beste oplossing gekomen om twee tenten te installeren waardoor we op een kwalitatieve manier zowel de werking van De Meander als die van ons Woonanker konden blijven realiseren.

Maar onze oude tent was helemaal kapot, scheuren in het plafond waardoor het binnen regende, buizen geplooid,.. Het was dan ook een veel goedkoper model dat ook helemaal niks van isolatie bood. En al volstond het vroeger wel voor het beperkt gebruik (enkel Meanderfeest in zomer), nu ging het toch over maandenlang gebruik in andere winterse omstandigheden.

Dus moesten we op zoek naar een kwalitatief goede tent, eigenlijk twee tenten, want het ging over het inloopcentrum én over het Woonanker, allebei werkingen gericht naar erg kwetsbare doelgroepen waarbij ontmoeting van cruciaal belang was.

Omdat alle budget voor onze werking helemaal naar de hulpverlening zelf gaat en we hier dus zelf geen aankoop voor konden doen, vroegen we de steun van Lions Club Leuven.

Na overleg met de Stad Leuven over de mogelijke pistes om deze vraag zo goed en zo duurzaam mogelijk op te lossen zegde Lions Leuven ons haar steun toe om ons tentenproject mee te helpen realiseren.

Ondertussen staan ze er: twee tenten die elk plaats bieden aan 12 mensen: telkens op 1,5m van elkaar. Ze creëren dus 24 extra plaatsen tijdens deze periode om mensen op te vangen, naast onze vaste binnenruimte,  wat een enorm verschil maakt. Steeds meer mensen geraken door deze coronacrisis geïsoleerd. Het is enorm belangrijk hen te kunnen blijven ontmoeten en hen de kans te bieden elkaar te kunnen blijven ontmoeten. Het zijn ook de enige ruimtes waar zo’n grote groep veilig kan zitten, en waar dus nu onze groepsactiviteiten kunnen doorgaan.

Enkele voorbeelden: twee weken terug hadden we een intern denkmoment rond de basisschakelmethodiek, volgende woensdag brengen we de herfst binnen door ons interieur wat op te krikken (creatieve activiteit), binnen twee weken komen de mensen van de energiesnoeiers een woordje uitleg geven, het mobiel vaccinatieteam komt nog langs… .

De tenten zijn nu ook verwarmd, er ligt een houten vloer en we hebben deze, samen met bezoekers, ingekleed. Dus we trekken de huiselijke sfeer hier wat in door. Eén van onze tenten wordt nu ook standaard als eettent gebruikt, aangezien in onze keuken maar 5 mensen mogen zitten. Ze doen ook dienst als wachtruimte voor het Woonanker, wat anders in huis niet zou kunnen. Zo kan ook dat aanbod kwaliteitsvol blijven bestaan.

Dus we zijn dankbaar. Niet alleen de hulpverleners, ook de bezoekers. Om die betrokkenheid voor ons werk te mogen ervaren, het vertrouwen en de steun te mogen krijgen om dat werk ook te kunnen blijven doen.

Dankjewel, Lions Leuven.

Jullie dragen opnieuw bij aan wat hoop, perspectief, warmte in moeilijke tijden voor onze bezoekers. En dat is echt bijzonder!

 

Blijf op de hoogte

In CAW Oost-Brabant werken we elke dag aan een samenleving waarin iedereen zijn plek kan en mag vinden. We willen u daar graag over vertellen en bij betrekken.