Mens zijn onder de mensen

“De stoelen in het washok zijn altijd bezet. De mensen blijven hier graag wat rondhangen…Wat hier verteld wordt? … ‘Hoe is ’t? Al efkens niet meer gezien? Is er al nieuws over…? “. Soms krijg je gulle, soms stugge antwoorden. Maar ook als het stil is, zijn we hier samen met mekaar.” — verhalen uit een inloopcentrum

Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor je alles verliest. Je werk, je huis, je partner, je kinderen… Perioden waarin je nergens naartoe kan, maar wel nood hebt aan een plek om tot rust te komen, waar je even gewoon jezelf kan zijn, waar het warm is, gezellig, waar er andere mensen zijn met wie je een babbel kan doen als je daar zin in hebt, waar je een tas koffie kan krijgen of een boterham.
Een inloopcentrum is zo’n ontmoetingsplek. Er is er een in Leuven, in Diest en in Tienen.

Voor veel dak- en thuislozen is het vinden van zo’n plek heel belangrijk. Soms bestaat een dag gewoon uit overleven, uit zoeken naar een plek om warm te krijgen, naar een maaltijd, een slaapplaats. Die zoektocht is vaak de eerste prioriteit en dat gaat snel ten koste van eigen gezondheid en zorg. En toch is ook dat welzijn.

Zelfzorg

Die zelfzorg is een belangrijke focus in onze basiswerking. In de Meander, ons Leuvens inloopcentrum, hebben we daarom dringend nood aan 2 nieuwe was- en droogmachines.

Want onze machines draaien bijna constant: tijdens dagelijkse ontmoetingsmomenten zijn de machines altijd in gebruik. Maar ook daarbuiten, om de handdoeken van de vele ‘douchers’ te wassen, de schorten en keukenhanddoeken van het sociaal restaurant, de voetbaluitrusting van ons homeless-voetbalteam,..
Omdat het over zeer intensief gebruik gaat, kiezen we voor semi-industriële toestellen.

We willen blijven inzetten op dit aanbod maar kunnen dat niet zonder uw steun.

De droom

2 nieuwe was en droogmachines zorgen er mee voor dat dak- en thuislozen zich weer gewoon mens kunnen voelen en zich kunnen ontplooien in onze maatschappij.

Jij kan helpen om op een duurzame manier dak- en thuisloze mensen te ondersteunen, door financieel bij te dragen. Vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest. Wat dit precies inhoudt, kan je hier lezen.

Als we met 150 mensen 40 euro storten kunnen we al 1 wasmachine en 1 droogkast kopen.
Dat moet ons toch lukken, niet? Zelfs meer dan dat? Want we hebben er twee van elk nodig.